Advokatska kancelarija Vila Nermin: Od CIK-a za plate traži 36.000 KM

Centralna izborna komisija (CIK) BiH moraće, zbog nezakonite smjene, svom bivšem članu Miletu Kudiću isplatiti najmanje 36.000 KM za plate, koje je trebalo da nastavi primati od kraja marta ove godine, tvrdi Kudićev advokat Nermin Vila.

Kudiću je početkom ove godine istekao sedmogodišnji mandat člana Centralne izborne komisije (CIK), a Predstavnički dom bh. parlamenta, na osnovu javnog konkursa, umjesto njega imenovao je 26. marta Vladu Rogića, kao novog hrvatskog člana Komisije.

Poslije Rogićevog izbora, Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, donio je rješenje da Miletu Kudiću prestaje radni odnos u ovoj komisiji s 31. martom ove godine. Uslijedila je Kudićeva tužba Sudu BiH, uz argumentaciju da mu je \”otkaz\” dala neovlaštena osoba, predsjednik CIK-a, umjesto Predstavničkog doma, koji ga je ranije i imenovao na ovu dužnost.

Kudić i njegov advokat pozvali su se na odredbu Izbornog zakona prema kojoj \”akt o izboru i stupanju na funkciju člana CIK-a i o prestanku funkcije donosi Predstavnički dom\”.

Sud BiH uvažio je ove argumente i 5. novembra donio presudu kojom je poništio Mikićevo rješenje o otkazu Miletu Kudiću. CIK-u je naloženo novo postupanje u ovom slučaju.

\”Kudiću je istekao mandat čim je Predstavnički dom imenovao novog člana, gospodina Vladu Rogića. Ja upravo spremam novo rješenje, sada ne o prestanku radnog odnosa, nego o prestanku prava koje je Mile Kudić imao kao član Središnjeg izbornog povjerenstva\”, rekao nam je predsjednik CIK-a Stjepan Mikić, dodavši da će i na ovom rješenju biti isti datum s kojim Kudiću prestaju prava, a to je 31. marta 2014. godine.

\”Očito Kudić na jedan skriveni način ovim hoće da se domoge onih 12 plata po isteku mandata, u narodu poznatijih kao bijeli kruh. Ako smatra da ga je Predstavnički dom trebalo da razriješi, trebalo je onda da tužbu podnese protiv njih, a ne protiv Izborne komisije\”, ustvrdio je Mikić.

Advokat Vila najavljuje žalbu i tužbu Sudu BiH i na novo rješenje koje će predsjednik CIK-a donijeti.

\”Umjesto da izvrše konačnu presudu Suda BiH od 5. novembra i Mileta Kudića vrate na posao, CIK ponovo pokušava izvrgavati pravdu. On mora biti vraćen na radno mjesto člana CIK-a, jer nije razriješen po zakonu. Predstavnički dom ga je imenovao i on je trebalo i da ga razriješi\”, rekao je Vila.

On uopšte ne osporava činjenicu da je Kudiću istekao sedmogodišnji mandat u CIK-u, ali insistira na argumentu da ga je mogao smijeniti samo onaj ko ga je i imenovao – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine.

Vila tvrdi da nije tačno da se Mile Kudić ovim sudskim sporom pokušava domoći bijelog kruha, odnosno 12 plata po istekau mandata (oko 48.000 KM).

\”On mora biti vraćen na radno mjesto, kada se vrati, njegova je odluka hoće li uzeti \'bijeli hljeb\’. Odluka o njegovom razrješenju je retroaktivno ništavna i CIK će mu morati isplatiti plate za period nakon što je nezakonito smijenjen Mikićevom odlukom\”, dodao je Vila.

Osnovna plata člana CIK-a je oko 4.000 KM pa bi Mile Kudić za devet mjeseci od dana razrješenja mogao dobiti najmanje 36.000 KM.

Uz sudski spor, koji protiv njih vodi Kudić, CIK je suočen s još jednim problemom. Članu ove komisije Ireni Hadžiabdić u septembru je istekao mandat, ali novog člana nema ko izabrati. Predsjednik CIK-a kaže da je na ovaj problem upozorio Kolegij bivšeg saziva Predstavničkog doma bh. parlamenta, a nedavno se obratio i predsjedavajućem novog saziva ovog doma.

\”Parlamentarna komisija za izbor i imenovanje članova Izborne komisije ne može biti u punom sastavu i odlučivati jer još nije konstituiran Dom naroda pa samim tim ni Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove\”, objasnio je Mikić.

Po zakonu, CIK ima sedam članova: po dva pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz kategorije ostalih, a to je trenutno Irena Hadžiabdić.

Once activated, document outline displaces a pane to the left paper writing service of the page featuring all the headers contained in your document.

Scroll to Top