Advokatska kancelarija Vila Nermin :Poništena dozvola slovenačkom \”Turboinštitutu\” za izgradnju hidroektrana u Konjicu

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je ekološku dozvolu Federalnog ministarstva za turizam i okoliš, dodijeljenu slovenačkom investitoru \”Turboinštitut\” za izgradnju hidroelektrana na rijeci Ljutoj u općini Konjic, izvijestila je Federalna televizija.

Pravna borba ekoloških aktivista zastupanih o advokatskoj kancelariji Vila Nermin u ovom predmetu trajala je više od tri godine.

– Brane više od 30 metara ne mogu biti male, odnosno minihidroelektrane – kako je projektom predstavljeno. Potapanje kanjona znači definitivno uništavanje kanjona – rekao je ekološki aktivist Kenan Muftić.

Izdavanje dozvole pratile su brojne nelogičnosti. Slovenački investitor nakon dobijanja koncesionog prava za gradnju mijenja projekt. Umjesto minihidroelektrana planira izgradnju tri hidroelektrane. Upkos promjeni dobija ekološku dozvolu Federalnog ministarstva za turizam i okoliš. To je urađeno pet mjeseci mimo zakonskog roka, bez kvalitetne studije o utjecaju na okolinu, javne rasprave i dozvole lokalnog stanovništva, stoji, između ostalog, u presudi.

Sada je presuda korektiv koji jasno precizira, pojasnio je advokat ekoloških aktivista Nermin Vila.

– Potrebno je da se napravi izuzetno kvalitetna javna rasprava sa svim zainteresovanim udruženjima i pojedincima, te da se da dovoljno vremena da se izjasne i da se njihov stav čuje – dodao je Nermin Vila.

Iako je presuda prošla neopaženo, dobar je povod za opomenu svim drugim investitorima koji planiraju slične projekte u BiH. Opomena je i za državu, jer otvara i pitanje nepostojanja strategije za energetsku efikasnost na državnom nivou. Entiteske strategije postoje, ali Evropa od BiH traži razgovor s jednom adresom. Da je imamo, lokalno stanovništvo više bi se pitalo o energetskim projektima u svojoj zajednici, smatraju stručnjaci.

 

\"\"

Scroll to Top