Nova dva osumnjičena u predmetu Dudaković i drugi. Tužilaštvo zatražilo mjere zabrane.

Državno tužilaštvo predložilo je mjere zabrane za Sanela Šabića i Edina Domazeta, pojasnivši da se oni sumnjiče zajedno sa bivšem komandantom Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifom Dudakovićem za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine.

Tužiteljica Marijana Čobović je pojasnila da Tužilaštvo BiH nastavlja istragu protiv Dudakovića i drugih osoba, među kojima se nalaze i osumnjičeni Šabić i Domazet, piše Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ona je predložila da Sud BiH odredi mjere zabrane sastajanja sa određenim osoba, odnosno da se Šabiću i Domazetu zabrani kontaktiranje sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u akciju „Sana ‘95“ na području Bosanske Krupe, Ključa, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta. Također je zatraženo i da im se zabrani kontaktiranje sa predstavnicima medija.

„Osumnjičeni su itekako motivisani da utiču na svjedoke. Iskazi svjedoka su upravo ono što inkriminiše osumnjičene“, rekla je Čobović.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića sa Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Sva trinaestorica su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u petak, 27. aprila. Sud BiH je 29. aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke, te im je izrekao mjere zabrane.

Odbrana Šabića je zatražila da Sud BiH odbije ovaj prijedlog.

„Obzirom na tok istrage moglo se već izvući i predložiti osobe s kojima on ne bi trebao kontaktirati“, rekao je Šabićev advokat Nermin Vila, dodavši da smatra kako ovaj prijedlog nije jasan, ni precizan.

Domazetov advokat Damir Alagić također se usprotivio prijedlogu Tužilaštva, kazavši da će njegovom branjeniku onda biti zabranjeno kontaktirati, između ostalih, i sa suprugom.

„Tvrdim da ovo što se stavlja na teret mom branjeniku je suprotno dokazima koje je dostavilo Tužilaštvo“, naveo je Alagić.

Odluku o mjerama Šabiću i Domazetu Sud BiH će donijeti naknadno.

Scroll to Top