Akcija Zlatni karat se nastavlja: Zlatari iz Tešnja osumnjičeni za malverzacije

Braća Saračević pušteni na slobodu nakon ispitivanja

Ispitivanje osoba uhapšenih u okviru operativne akcije kodnog naziva Zlatni karat još je u toku, a kako Oslobođenje saznaje tri osobe su se su već našle na slobodi. Među njima su i braća Saračević iz Tešnja, Smail i Amel, inače vlasnici Zlatare Dar.

Njima se na teret stavlja da su od juna prošle godine do momenta hapšenja počinili krivična djela organizovani kriminal, krivotvorenje pečata i žiga, te porezna utaja.

– Sve je obavljeno na izuzetno korektan način, od samog lišenja slobode do pretresa. Moji klijenti su sad pušteni na slobodu, ali će u svakom momentu sarađivati sa organima gonjenja, kazao je advokat Nermin Vila, branilac osumnjičene braće.

Podsjetimo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, uhapsili su 30 osoba, a zaplijenjeno je oko 40 kg zlata i srebra, te veća količina novca.

Akcija je započeta jučer, a i danas se nastavljaju pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičene osobe na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja. Nezvanično saznajemo i to da se među uhapšenima nalazi i nekoliko vlasnika zlatara koje se nalaze u Sarajevu. ( Oslobođenje)

Scroll to Top