U periodu od 5-7. aprila Beograd je bio domaćinom jednog od najvećih takmičenja u oblasti arbitraže i međunarodne prodaje robe u okviru priprema za Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot

Na prestižnom \”XII Belgrade Open Pre-Moot\” ove godine je učestvovalo 79 timova iz cijelog svjeta uključujući i timove pravnih fakulteta iz Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Zenica, Mostar i Tuzla). Studenti pravnih fakulteta iz BiH koji učestvuju na Vis moot takmičenju u Beču za 2019. godinu su na ovaj način imali priliku da odmjere poznavanje procedure i materije u oblasti arbitraže te umjeća argumentovanja i nastupanja pred nekim od najveći imena u praksi i teoriji arbitraže u svjetu (Harry Flechtner, Karl Peter Puszkajler, Marco Stacher itd.), te sa studentima nekih od najprestižnijih pravnih fakulteta u svijetu (University of Vienna, Central European University, Bocconi, Lomonosov Moscow State University, Universidad Carlos III de Madrid, University of Geneva, Istanbul University, London School of Economics, University of Pittsburgh, University of California Berkeley itd.).

Takmičenje je također jedinstvena prilika za studente i mlade pravnike da steknu bliži uvid u način funkcionisanja svjeta advokature kroz višemjesečni rad na slučaju, dugotrajne nastupe na ročištima, posjećivanje društvenih događaja i komunikaciju sa real life praktičarima u različitim oblastima prava.

Pored studenata iz BiH, advokati i saradnici više bosanskohercegovačkih advokatskih kancelarija su također učestvovali na ovom jedinstvenom događaju.

Advokatska kancelarija Vila Nermin je  imala svog predstavnika na ovakvom događaju. Naime, naša kolegica Selma Beširević je na osnovu svog iskustva koje je stekla kao student koji se takmičio na ovoj vrsti takmičenja, ali i na osnovu iskustva stečenog u našoj kancelariji, bila pozvana da na ovom takmičenju arbitrira, odnosno sudi na nekoliko mečeva.

Scroll to Top