Pramod Mittal u društvu advokata čekao let za Istanbul sa sarajevskog aerodroma

Pramod Mittal, osumnjičeni za izvlačenje miliona konvertibilnih maraka iz kompanije Global Ispat Koksne Industrije Lukavac sa još dva saradnika članom Nadzornog odbora GIKIL-a Rajibom Dasom i generalnim direktorom lukavačke kompanije Parameshom Bhattacharyyjem nakon hapšenja u akciji MUP-a TK, a po nalogu Tužilaštvu Tuzlanskog kantona pušteni su jučer na slobodu čemu je prethodila uplata kaucije u iznosu od tri miliona KM. Nakon što su pušteni na slobodu Pramod Mittal odmah je napustio teritoriju Bosne i Hercegovine. Kako saznajemo on je sa sa Sarajevskog aerodroma istog dana nakon što je pušten odletio za Istanbul, a nakon toga u London. Tuzlanski.ba u posjedu je fotograije koja je zabilježena na aerodromu u Sarajevu na kojoj se vidi jedan od najbogatijih ljudi Pramod Mittal kako čeka let za Istanbul dok mu društvo pravi advokatski tim Nermin Vila i Vasvija Vidović.

Jedina mjera zabrane do okončanja postupka osumnjičenima je zabrana preduzimanja poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti u GIKIL-u, ali ne i napuštanje BiH ili oduzimanje dokumenata. Međutim ovaj trojac se obavazuje na javljanje sudu i tužilaštvu na poziv u protivnom biće raspisana potjenica i izdat nalog za hapšenje. Puštanje na slobodu ješenjem je odobrio Kantonalni sud u Tuzli nakon što je otac Pramoda Mittala, Mohan Lal Mittal uplatio sve potrene iznose 3 miliona KM kaucije plus 21 milion KM po osnovu imovinsko-pravnog zahtjeva. Podsjetimo, Pramod Mittal je uhapšen prije nekoliko dana zbog sumnje da je, uz svoje saradnike člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya, počinio krivično djelo organiziranog kriminala uz zlouporabu položaja i ovlasti te da je iz BiH, konkretno kompanije GIKIL koja zapošljava oko hiljadu radnika, izvlačio milione maraka.

Takođet, bivši direktor GIKIL-a Debashish Ganguly je također predmetom istrage Tužilaštva TK u ovom predmetu ali on je pobjegao iz BiH nakon odluke suda u Lukavcu da se brani sa slobode i za njim je raspisana potjernica. Tužilaštvo TK sumnja da se Ganguly nalazi na području Londona odakle zapravo porodica Mittal vodi svoje poslove u više zemalja. Inače, bogatstvo porodice Mittal procijenjeno je na 172 milijarde dolara. (Tuzlanski.ba)

Scroll to Top