Radun uložio žalbu nakon oduzimanja mandata

CIK je prošle sedmice oduzeo mandat Dušku Radunu koji je presudom Općinskog suda u Livnu osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

Advokat Nermin Vila, punomoćnik Duška Raduna, poslanika SNS-a u Skupštini Kantona 10 i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, podnio je žalbu na rješenje o oduzimanju mandata.

Žalba je putem CIK-a podnesena Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

– Ukoliko CIK na jasan, zakonit i precizan način dovede sve činjenice u vezi sa navodima iz nađe žalbe, ovaj predmet onda neće doći do Suda BiH. CIK bi sam trebao povući ovo rješenje, usvojiti našu žalbu, što je također jedna od zakonskih mogućnosti, i završiti ovaj proces tako smanjujući neke eventualne troškove, kazao je Vila za Oslobođenje.

\"image\"/

ADVOKAT NERMIN VILA

Podsjetimo, CIK je prošle sedmice oduzeo mandat Radunu koji je presudom Općinskog suda u Livnu osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Sud je odredio da Radunu bude oduzeto 23.530 KM, odnosno imovinska korist pribavljena krivičnim djelima. Kaznu zatvora je zamijenio novčanom i u roku od mjesec uplatio dodatne 24.000 KM.

Prema Izbornom zakonu BiH, izabranom članu tijela vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran, između ostalog, ako je nosilac mandata pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci ili duže.

(Oslobođenje)

Scroll to Top