Policajci iz Kaknja pet mjeseci pod istragom: Na autoput pustili pijanog vozača

Petomjesečna istraga koju provodi zeničko Kantonalno tužilaštvo protiv Amira Grahića i Edina Habibovića, suspendovanih policajaca iz Kaknja, i dalje je u toku. Da li su saslušani svjedoci te da li su urađena i koja vještačenja, u Tužilaštvu ZDK-a ne žele govoriti “s obzirom na to da je predmet u fazi istrage”.

Kartica

– Žalosno je što se sistemska greška koja je dovela do teške posljedice pokušava staviti na teret mojim branjenicima. U toku postupka će se dokazati da ono za šta se terete nema veze s onim što se objavljivalo u medijima, kaže za Oslobođenje Nermin Vila, advokat suspendovanih policajaca. Dodaje da se obojica osumnjičenih redovno odazivaju na pozive Tužilaštva.

Grahić i Habibović su, podsjetimo, suspendovani zbog nesreće koja se desila 1. septembra prošle godine jer su te večeri kroz naplatne rampe pustili vozača K. J. koji je bio u pijanom stanju. On je, kako je pokazao policijski izvještaj nakon nesreće, krećući se u suprotnom pravcu na autoputu Zenica – Sarajevo kod Kaknja, izazvao udes u kojem su poginuli on i muzičar Alen Omerbašić.

Nakon što su pustili K. J, on je došao do naplatnih kućica na autoputu. Navodno je bio toliko pijan da sam nije mogao uzeti karticu. Za sada se samo nagađa da su to za njega uradili kakanjski policajci, Grahić i Habibović, koji nisu primijetili da je K. J. pijan.

VEZANI TEKST

U nesreći kod Kaknja smrtno stradao mladi muzičar

Semir Šut, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a, nakon ove nesreće kazao je da su “dva policijska službenika iz Kaknja suspendovana zbog ozbiljnih sumnji u propuste tokom rada u toku noći kada se dogodila saobraćajna nesreća”.

Da li su policajci, na mjestu gdje se vrši kontrola vozača i vozila koji ulaze na A1, zaustavili vozača Škode i razgovarali s njim, još je predmet istrage.

Nakon nesreće u medijima su se pojavile stravične fotografije posljedica direktnog sudara, Škode i BMW-a. Iz smrskanih vozila izvučena su tijela vozača Škode K. J. iz Kaknja i mladog harmonikaša Alena Omerbašića koji je bio za upravljačem BMW-a.

Suprotna traka

​Pijani vozač Škode kretao se suprotnom trakom i direktno se sudario s BMW-om. Kakanjac je uzeo tiket za prolazak na naplatnim kućicama u Kaknju, međutim, umjesto da nastavi voziti svojom trakom za Zenicu, prešao je u suprotnu traku i nastavio voziti. Vozač Škode iz Kaknja uspio je tako doći do Tičića, ali je u tom trenutku naišao BMW. Od siline udara iz oba automobila ispali su motori. Uviđaj je rađen nekoliko sati. Alen Omerbašić je svirao za Dernek bend, a kobne noći se vraćao iz Zavidovića sa svirke.

Oslobodjenje

Scroll to Top