Ilegalnom komesaru sud dao platu

Hercegovačko-neretvanski kanton već duže nema komesara. Dosadašnjeg nelegalnog Lasića pratile su afere, a ipak odlazi teži za 52.348,03 KM

Riječ volonter u svim rječnicima označava osobu koja besplatno i dobrovoljno obavlja neki posao. “Junak” ove priče, bivši komesar policije HNK-a Ilija Lasić, koji je svojevremeno tvrdio da volontira u policiji, sada je u poziciji da svoje volontiranje naplati u iznosu od 52.348,03 KM.

Lasić je, podsjetimo, tužio Kanton jer je odlukom ministra finansija HNK-a Adnana Faladžića ostao bez primanja od avgusta 2017. do septembra 2018. godine, a na osnovu presude Kantonalnog suda u Mostaru da je na poziciju komesara nezakonito imenovan.

NEMA ODGOVORNOSTI

Kako ta presuda nije provedena, odnosno Lasić zahvaljujući podršci HDZ-a BiH nije razriješen, on je dolazio na posao i radio bez plate. Sada je Kantonalni sud donio pravosnažnu presudu u njegovu korist.
Advokat Nermin Vila smatra da je greška na onima koji nisu insistirali na izvršavanju prethodne presude. Pri tome naglašava činjenicu da je neizvršavanje sudskih presuda krivično djelo, te da je presuda da se Lasiću isplate plaće donesena jer mu je neko omogućio da radi.

 Zakazali su oni koji su trebali provesti presudu i vidljiv je javašluk u pristupanju pravobranilaštva i institucija koje zastupaju Vladu u tim predmetima. Trebalo je vidjeti na koji način provesti to da neko ne vrši faktički rad. Ako mu na bilo koji način omogućite faktički rad, kada dođe do pravosnažne presude, onda se po njoj samo može postupati. Ali, najveći problem je što niko ne odgovara za takve propuste ako oni postoje, od tužilaštva do pravobranilaštva, kaže Vila za Oslobođenje.
Cijela priča o nezakonitom imenovanju komesara počela je davne 2014, kada je odlukom Nezavisnog odbora Lasić imenovan na tu poziciju. Sama odluka sporna je zbog činjenice da Nezavisni odbor ne može imenovati kandidate već ih predlaže Vladi na usvajanje.

Presudom Kantonalnog suda traženo je da se Lasić razriješi i da se Neovisni odbor raspusti. Kako je spomenutom odboru već istekao mandat, Lasić je nastavio obnašati svoju dužnost do kraja septembra 2018, jer ga praktično niko nije razriješio.
Ovu višegodišnju trakavicu pratila su međusobna stranačka optuživanja kako je narušen politički dogovor SDA i HDZ-a po kojem kandidati na najvažnijim funkcijama kakve su policijski komesar i ministar unutrašnjih poslova ne mogu biti iste nacionalnosti. Zašto nije provedena presuda da je Lasić nezakonito imenovan, pitali smo Damira Džebu iz mostarskog HDZ-a.
– To ne znam. Treba tačno vidjeti ko je morao provesti odluku suda. Ta pozicija je upražnjena i koliko znam Lasić je otišao u mirovinu. Neprihvatljivo je da ministar finansija u ovom slučaju samostalno bez odluke Vlade i po svom nahođenju odluči da obustavi isplatu gospodinu Lasiću, što je njemu dalo temelja da podnese tužbu i na koncu dobije presudu. Ta samovolja ministra finansija je dovela do toga da imamo oštećen županijski proračun i činjenica je da će građani HNŽ-a platiti debelo nečiju samovolju, rekao je Džeba za Oslobođenje, naglašavajući i dalje problem raznih opstrukcija i činjenicu da još nije dogovorena parlamentarna većina u HNK-u.

POLITIČKE POZICIJE

Aner Žuljević iz SDP-a kaže da se to kakva je sudska praksa i njena ujednačenost, najbolje vidi po tome što sud jednu odluku donese da je komesar nelegalan, a drugu da mu se isplate pare.
– Onda se postavlja pitanje da li je pravobranilac Kantona sa svoje strane trebao od Vrhovnog suda tražiti nekakvo usaglašavanje tih odluka koje, s jedne strane, ministru finansija kažu da legitimno može obustaviti isplatu plata nekome koga je sud proglasio nelegitimnim, a na drugoj strani ga sud dovede u poziciju da je obustavio isplatu plata i da je odgovoran za eventualne kamate koje se moraju isplatiti. Ja sam prije dvije godine ukazivao na činjenicu da će se vjerovatno ovakve stvari desiti. Toliko se politizirala policijska struktura kojom su ovladali SDA i HDZ-a da su oni postali sami sebi problem, a o odnosima u policijskim strukturama govori to što postoji značajan broj prijava jednih protiv drugih. Međuljudski odnosi su direktni rezultat političke kontaminacije, što nas je dovelo do toga da se građani sve više sami čuvaju, kaže Žuljević za Oslobođenje.
U ime Kluba SDP-a on je tražio od Tužilaštva HNK-a da pokrene službeno postupak protiv svih koji su odgovorni u sistemu i koji su bili zaduženi da imenuju Neovisni odbor.

 Dok ne budemo imali sistem u kojem će se jasno i promptno sankcionisati oni koji na političkim pozicijama ne provode zakonska rješenja sa jasnim rokovima, mi ćemo sve vrijeme imati volonterizam koji će imati posljedice po sistem i građane. Imamo veću štetu što vodimo te sudske postupke oko nelegalnog komesara a da se nismo pomakli s mrtve tačke na raspisivanju konkursa koji će dovesti legalnog komesara. Nemamo imenovan Neovisni odbor, nemamo organ koji bi trebao da raspiše konkurs za novog komesara. Nemamo ništa kako bi otpočeo proces provedbe Zakona o unutrašnjim poslovima, zaključuje Žuljević.(Oslobođenje)

Scroll to Top