ŠTA SE KRIJE IZA UČESTALIH DOJAVA O BOMBAMA U SUDOVIMA: Može li na ovaj način doći do zastare u nekim predmetima?

Jutros u 08:40 sati nepoznata osoba prijavila je da se u zgradi Općinskog suda u Sarajevu nalazi eksplozivna naprava zbog čega je evakuisana zgrada, a ročišta odgođena. Zanimljivost svakako predstavlja činjenica da se ovo događa već drugi put u posljednje dvije sedmice na dane kada je trebalo biti održano ročište za izjašnjenje o krivnji Asimu Sarajliću.

Stoga su u javnosti mnogi već počeli sa spekulacijama o motivima dojava, kojih je u posljednje vrijeme sve više, a koje su se srećom sve do sada ispostavile se kao lažne.

Od advokata za krivično pravo Nermina Vile potražili smo odgovor, kakvi bi se motivi mogli eventualno kriti iza lažnih dojava i da li na ovaj način, zbog odlaganja ročišta, eventualno postoji mogućnost da u nekim predmetima dođe do zastare.

-Igrom slučaja i meni je jutros u 9,15 odloženo jedno ročište zbog ove dojave. Ako me pitate kao advokata, kada govorimo o izjašnjavanju o krivnji, po meni to je najgluplji institut koji postoji u krivičnom postupku, a koji je nastupio izmjenama 2012. godine. Tu mislim na izjašnjenje o krivnji. To je po meni potpuno irelevantna stvar jer se njime, po meni, ništa ne dobija. To je nebitno ročište, koje postoji samo da navodno mijenja istražnog sudiju, odnosno postupak koji je postojao u ranijem ZKP-a. Na ovaj način se ne može ništa zaustaviti niti se može desiti bilo šta važno. Na ovaj način je praktično nemoguće doći do zastare – smatra advokat Vila, koji potom dodatno obrazlaže svoju tvrdnju.

-Od svake ove rasprave teku određeni rokovi, a ako bi nešto ušlo u apsolutnu zastaru onda bi zaista bilo potrebno početi i o ovome problemu razmišljati i zašto se toliko čeka. Ne vidim ikakvu korist, pogotovo u ovako ranoj fazi, ako govorimo o ovom slučaju o kojem jutros mnogi govore. Moje mišljenje da ne može doći do zastare u ovom slučaju, ali isto tako ne vidim razloga za preduge istrage, preduge postupke..Sve to može ići mnogo brže, ako uopšte eventualno i postoji mogućnost zastare jer moram reći da u našem zakonu o krivičnom postupku su rokovi dosta dugi. U okolnim zemljama su mnogo kraći. Zastare su vezane za materijalna prava, odnosno za krivična djela odnosno visinu kazne koja je zaprijećena za to djela, koje su kod nas dosta visoke – kaže Vila.(START)

Scroll to Top