Vila: Tužitelj Hukeljić odbacio tvrdnje da mu je nuđen novac kako Novalića ne bi uvrstio u optužnicu

ARAJEVO, 13. aprila (FENA) – Na Općinskom sudu Sarajevo danas je okončana glavna rasprava u građanskoj parnici u kojoj je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić za klevetu tužio portal Inforadar i njegovog glavnog i odgovornog urednika Almedina Šišića.

Naime, taj portal objavio je u julu 2020. godine članak u kojem je navedeno da je Mirzi Hukeljiću, državnom tužiocu koji vodi parnicu u predmetu \”Respiratori\”, ponuđeno dva miliona KM kako bi iz optužnice izostavio federalnog premijera.

Predmet parnice je iznošenje neistinitih tvrdnji i kleveta, kaže Novalićev advokat Nermin Vila, u tekstu u kojem je navedeno da su Novalić i neki njegovi prijatelji postupajućem tužiocu Hukeljiću davali dva miliona KM, u vrijeme kada je trebala biti podignuta optužnica u predmetu \”Respiratori\”.

Premijer Novalić je danas govorio o tome koliko je iznošenje tih tvrdnji uticalo na njegovo zdravlje, ali posebno na njegov ugled, uz činjenicu da se sve događalo u teškom i iscrpljujućem vremenu.

Ponovio je da mu je ugled važniji od života zbog čega ima potrebu da ospori u novinarskom tekstu iznesene netačne tvrdnje, a nakon toga, kaže Vila, Novalić je odlučio da ne želi više nikome dozvoliti da narušava njegov ugled i ugled njegove porodice.

Nakon saslušanja Novalića, u svojstvu svjedoka govorio je Mirza Hukeljić koji je pred Općinskim sudom jasno i nedvosmisleno opovrgnuo navode iz teksta kazavši da mu Novalić ili neko od premijerovih prijatelja ili poznanika nije nudio bilo kakav novac da Novalića izostavi iz optužnice, naveo je Vila.

– Tužilac je dodao, u svom iskazu, da bi to bilo predmet postupka istrage da se njemu to zaista dogodilo – dodao je Vila.

Advokat Nermin Vila kaže da je premijer Novalić uvjeren da će dobiti ovu parnicu i da je tužba osnovana te da će dokazati svoju nevinost i u ovom i u drugim postupcima.

Početkom jula zakazan je nastavak građanske parnice kada će se biti iznošenje završnih riječi.

Novalić je jedna od osoba obuhvaćenih u optužnici \”Respiratori\” u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma \”F. H. Srebrena malina\”.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku optuženi su suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. \”Srebrena malina\” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. \”Srebrena malina\”, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.(FENA) D. J.

Scroll to Top