UniCredit Bank u BiH dobila spor težak čak 256 miliona KM

Presudom od 30. januara 2023. godine, koju je UniCredit Bank a.d. Banja Luka zaprimila 18.04.2023. godine, Viši privredni sud u Banjaluci u potpunosti je usvojio žalbe UniCredit Bank a.d.  Banja Luka na presudu Okružnog privrednog suda u predmetu gradiške firme Bitminer Factory.

 

Viši privredni sud je ukinuo prvostepenu presudu i konačno presudio u korist Banke!

UniCredit Bank a.d. Banja Luka je uvijek tvrdila da su njene odluke i radnje po ovom pitanju bile u skladu sa zakonom i da je slučaj Bitminer Factory neutemeljen.

Banka je tokom cijelog postupka obezbjeđivala sve potrebne dokaze i u potpunosti sarađivala sa svim relevantnim institucijama na osnovu primjene vladavine prava u pravnom sistemu Republike Srpske. Banka ostaje u potpunosti dostupna klijentima, pružajući im podršku u svakodnevnim poslovnim aktivnostima.

U vezi sa krivičnim prijavama nadležnim organima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine protiv Bitminer Factory-ja, njenog bivšeg direktora i akcionara Darka Šljivara, vještaka ekonomske struke i prevodioca zaposlenog u kompaniji Bitminer Factory tokom sudskih ročišta, iste ostaju predmet pravnog postupka.

Spor “Bitminer Factory” iz Gradiške i UniCredit banke odnosi se na činjenicu da je kompanija planirala da preko dvije hidrocentralne proizvodi struju koju bi dijelom prodavala partnerskom preduzeću za rudarenje kriptovaluta dok bi ostatak išao u elektroenergetsku mrežu.

Plan je bio da se za taj projekat animiraju i privuku investitori tako što bi se emitovali digitalni tokeni u zamjenu za novac, koji bi se prikupljao preko računa koji je bez ikakvih poteškoća otvoren u UniCredit banci u Banjaluci.

No, banka je počela da vraća uplate, pravdajući se da ne može poslovati s preduzećima koja se bave kriptovalutama, jer su navodno takva interna pravila grupacije, nakon čega je uslijedila tužba kompanije “Bitminer Factory”.

Riječ je o sporu “teškom” čak 256 miliona KM.

 

IZVOR: https://www.biznisinfo.ba/unicredit-bank-a-d-banja-luka-dobila-spor-protiv-firme-bitminer-factory/

Scroll to Top