Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu “Bitminera” i Unicredit banke

BANJALUKA – Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije “Bitminer Factory” iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je “Unicredit banka” Banjaluka oslobođena plaćanja 256 miliona KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal CAPITAL.

Kako nam je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio “Bitminer” je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz 2021. godine.

Advokat Milomir Bogojević koji zastupa “Bitminer” za CAPITAL je rekao da još uvijek nije dobio presudu pa ne zna njen sadržaj, zbog čega nije u mogućnosti da ga prokomentariše.

Čim dobijemo presudu imaćemo i komentar, a mi idemo dalje i sigurno pišemo apelaciju Ustavnim sudom RS“, rekao je Bogojević.

Kompanija “Bitminer Factory” razvijala je projekat zasnovan na blockchain tehnologiji koji je bio vezan za proizvodnju struje i rudarenje kriptovaluta.

“Bitminer” je preko računa skupljao novac za svoje projekte, do momenta dok se “Unicredit banka” nije umiješala i počela vraćati novac investitorima, pravdajući se internim aktima koji im brane poslovanje sa preduzećima u oblasti kriptovaluta.

Prema prvostepenoj presudi Okružnog privrednog suda 2021. godine “Unicredit banka” Banjaluka trebalo je da isplati “Bitminer Factory” 256 miliona maraka odštete zbog jednostranog gašenja računa i propasti projekta.

U žalbenom postupku pred Višim privrednim sudom u najvećem kriptovalutnom sporu u ovom dijelu Evrope presuda je preinačena, pa je “Unicredit” banka oslobođena.

Zanimljivo je da je neposredno prije drugostepene presude, “Bitminer Factory” kupio biznismen iz Banjaluke Pantelija Damjanović koji je za naš portal rekao ranije da je to uradio jer je sve ukazivalo na to da će prvostepena presuda biti potvrđena.

U komentaru za portal CAPITAL, Damjanović danas kaže da još nije dobio informaciju da je revizija odbijena, ali da ima informacije pritiscima koji vršeni na Vrhovni sud RS, te najavljuje apelaciju.

Nisam još dobio rješenje, ali mi nastavljamo dalje sudski postupak putem apelacije Ustavnom sudu BiH i vjerujemo u ispravnost našeg tužbenog zahtjeva, kao i u rad pravosuđa. Nadamo se da će Ustavni sud BiH donijeti pravednu odluku izuzimajući bilo kakvu vrstu pritisaka“, kaže Damjanović.

Tvrdi da je bilo vršenja pritiska na Vrhovni sud RS i potvrđuje to dopisom Ministarstva pravde RS.

Vršeni su određeni pritisci, pa je tako dopis iz centrale “Unicredit” banke iz Italije poslat Ministarstvu pravde RS, a oni su ga proslijedili Vrhovnom sudu RS koji ga je uvrstio u spis predmeta iako oni nisu stranka u postupku, već “Unicredit” banka Banjaluka. Ovo je nezabilježeno u sudskoj praksi, da se na taj način neko miješa u sudski postupak šaljući dopis koji ide u korist jedne strane, u ovom slučaju tužene “Unicredit” banke Banjaluka“, rekao je Damjanović.

Ističe da su preko advokata poslali dopis i da čekaju odgovor Ministarstva pravde RS, a onda će preduzeti dalje pravne korake i pitanje eventualne odgovornosti i štete koju su nanijeli na postupajući na ovakav način.

Upit smo poslali i “Unicredit” banci Banjaluka koja nam je odgovorila da im je potrebno vremena za to, pa ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

CAPITAL: A. Pisarević

IZVOR: https://www.capital.ba/vrhovni-sud-rs-presudio-u-milionskom-sporu-bitminera-i-unicredit-banke/

 

Scroll to Top